Elisabeth Sybrens (Zwart)

Elisabeth Sybrens (Zwart)

Vrouwelijk 1786 - 1859  (~ 72 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Gebeurteniskaart    |    Alles

 • Naam Elisabeth Sybrens (Zwart) 
  Doop 12 jul 1786  Warga/Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overlijden 18 mei 1859  Wartena, in'e lytse Mar Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • In een brief van pastoor Johannes Wennekers aan de aartsbisschop staat het volgende vermeld (zie bijlage ):
   "Monseigneur, een vrome ziel dezer parochie, Elisabeth Sybrens Zwart genaamd, wenst ons allerarmzaligst kerkje f 3000,-- te vermaken, zonder successievoorwaarden".
   Verderop in het schrijven blijkt dat dit ongeveer 10% van de bouwsom was. De aanbesteding van de kerk vindt plaats op 18 februari 1860. Eind oktober 1862 is het schilderwerk gereed. De kerk is nog steeds, met de voormalige hervormde kerk, een boegbeeld van het dorp Warga.
  Persoon-ID I82  Het Hooghiem
  Laatst gewijzigd op 26 feb 2015 

  Vader Sybren Hansens,   geb. ca. 1742   ovl. 11 mrt 1811, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 69 jaar) 
  Moeder Jetske Rienks   ovl. 4 mrt 1791, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Huwelijk 11 okt 1778 
  Gezins-ID F110  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 1 Johannes Botes (HOOGHIEMSTRA),   ged. 10 sep 1771, Warga/Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 07 dec 1828, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 57 jaar) 
  Huwelijk 24 okt 1812  Roordahuizum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Kinderen 
   1. Jetske Johannes Hooghiemstra,   ged. 19 sep 1813, Warga/Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 23 jun 1818, Warga Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 4 jaar)
  Documenten
  1836b Situatie pachtland Johannes Botes en eigendommen van zijn schoonvader Tjerk Hanzes van der Meer
  1836b Situatie pachtland Johannes Botes en eigendommen van zijn schoonvader Tjerk Hanzes van der Meer
  Een afdrukje van een oude kaart van Eekhoff omstreeks 1840. In het rood het pachtland van Johannes Botes Hooghiemstra. Het land van Tjerk Hanzes van der Meer is blauw ingekleurd. Eekhoff vermeldde destijds al de naam en plek van "Het Hooghiem" en de plek waar de schuilkerk stond. De RK schuilkerk stond naast en tegen de boerderij van Tjerk Hanzes van der Meer aan. Mooi is om te zien dat Eekhoff ook op details lette. Bij de poldersloot om de Jornahuisterpolder heeft Eekhoff 2 "Zetten" aangegeven. Een "zet" was een houten draaiplank over de sloot heen zodat voetgangers door de weilanden heen van het ene dorp Wartena naar het andere dorp Warga konden komen. Op een andere kaart van Eekhoff is bij "Het Hooghiem" een "Overzet" aangegeven. Dat was een plek waar men met een bootje naar de overkant kon worden gebracht. Alleen al op dit kaartje zijn een tiental molens terug te vinden. Johannes Botes werd op vrij jonge leeftijd boer en zal dus weinig ervaring hebben gehad. Waarschijnlijk heeft hij veel van zijn buurman en schoonvader kunnen leren.
  Gezins-ID F13  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 Pieter Tjeerds Andringa,   geb. 04 okt 1793, Swichum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 19 feb 1847, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 53 jaar) 
  Huwelijk 08 jan 1837 
  Type: civil 
  Gezins-ID F192  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsDoop - 12 jul 1786 - Warga/Wartena Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsHuwelijk - Type: civil - 24 okt 1812 - Roordahuizum Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverlijden - 18 mei 1859 - Wartena, in'e lytse Mar Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Foto's
  1863 RK Kerk te Warga
  1863 RK Kerk te Warga
  1863 RK Kerk te Warga
  1863 RK Kerk te Warga

  (Levens)Verhalen
  1862 RK Kerk te Warga
  1862 RK Kerk te Warga
  De aanleiding voor het bouwen van de huidige RK kerk te Warga was een brief, geschreven door de weduwe van Johannes Botes Hooghiemstra waarbij zij financien beschikbaar stelde voor de bouw

  Fotos woonomgeving familieleden
  1730 Warga, de oude schuilkerk
  1730 Warga, de oude schuilkerk
  Lang is men er vanuit gegaan dit de tekening was van de boerderij met de Schuilkerk in de Jornahuistermeer. Tegen de boerderij aan zou een glimp te zien zijn van de oude schuilkerk, waar alle katholieke familieleden van voor 1850 zijn gedoopt, getrouwd en van waaruit ze zijn begraven. Op deze boerderij zou dan tot 1836 Tjerk Hanses van der Meer, de schoonvader van Johannes Botes hebben gewoond. Nadere bestudering van deze tekening door ingewijden geeft aan dat de tekening niet overeen kan komen met de werkelijke situatie ter plaatse, waardoor grote twijfel is ontstaan over de juistheid van die eerdere bevindingen.