Bote Johannes Hooghiemstra

Mannelijk 1803 - 1812  (~ 9 jaar) • Naam Bote Johannes Hooghiemstra 
  Gedoopt 30 jul 1803  Warga Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 10 dec 1812  Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Persoon-ID I64  Het Hooghiem

  Vader Johannes Botes (HOOGHIEMSTRA),   ged. 10 sep 1771, Warga/Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 07 dec 1828, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 57 jaar) 
  Moeder Trientje Tjerks (van der Meer),   geb. 22 jun 1778,   ovl. 25 apr 1808, Wartena Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 29 jaar) 
  Getrouwd 18 aug 1799 
  Getuige(n) bij huwelijk Laurens Botes en Antie Tjerks 
  Documenten
  1811 Naamsaanname HOOGHIEMSTRA
  1811 Naamsaanname HOOGHIEMSTRA
  De eerste keer dat de familienaam Hooghiemstra verschijnt (27-12-1811)
  1836b Situatie pachtland Johannes Botes en eigendommen van zijn schoonvader Tjerk Hanzes van der Meer
  1836b Situatie pachtland Johannes Botes en eigendommen van zijn schoonvader Tjerk Hanzes van der Meer
  Een afdrukje van een oude kaart van Eekhoff omstreeks 1840. In het rood het pachtland van Johannes Botes Hooghiemstra. Het land van Tjerk Hanzes van der Meer is blauw ingekleurd. Eekhoff vermeldde destijds al de naam en plek van "Het Hooghiem" en de plek waar de schuilkerk stond. De RK schuilkerk stond naast en tegen de boerderij van Tjerk Hanzes van der Meer aan. Mooi is om te zien dat Eekhoff ook op details lette. Bij de poldersloot om de Jornahuisterpolder heeft Eekhoff 2 "Zetten" aangegeven. Een "zet" was een houten draaiplank over de sloot heen zodat voetgangers door de weilanden heen van het ene dorp Wartena naar het andere dorp Warga konden komen. Op een andere kaart van Eekhoff is bij "Het Hooghiem" een "Overzet" aangegeven. Dat was een plek waar men met een bootje naar de overkant kon worden gebracht. Alleen al op dit kaartje zijn een tiental molens terug te vinden. Johannes Botes werd op vrij jonge leeftijd boer en zal dus weinig ervaring hebben gehad. Waarschijnlijk heeft hij veel van zijn buurman en schoonvader kunnen leren.
  Fotos woonomgeving familieleden
  1730 Warga, de oude schuilkerk
  1730 Warga, de oude schuilkerk
  Lang is men er vanuit gegaan dit de tekening was van de boerderij met de Schuilkerk in de Jornahuistermeer. Tegen de boerderij aan zou een glimp te zien zijn van de oude schuilkerk, waar alle katholieke familieleden van voor 1850 zijn gedoopt, getrouwd en van waaruit ze zijn begraven. Op deze boerderij zou dan tot 1836 Tjerk Hanses van der Meer, de schoonvader van Johannes Botes hebben gewoond. Nadere bestudering van deze tekening door ingewijden geeft aan dat de tekening niet overeen kan komen met de werkelijke situatie ter plaatse, waardoor grote twijfel is ontstaan over de juistheid van die eerdere bevindingen.
  Gezins-ID F10  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGedoopt - 30 jul 1803 - Warga Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverleden - 10 dec 1812 - Wartena Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth